Драгомир Стойнев за бюджета на ДОО: Управляващите ги е страх  от това, което предлагат на гражданите

28.11.2018

Драгомир Стойнев за бюджета на ДОО: Управляващите ги е страх  от това, което предлагат на гражданите

„Управляващите ги е страх от това, което предлагат на гражданите“, това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев по време на дебатите за закона за бюджета на ДОО. Той припомни, че управляващите са отишли на избори и са обещали на хората, че няма да увеличат максималния осигурителен доход, а сега го правят и искат той да стане 3 хил. лв. „Управляващите се крият от дебата. Защо не желаете да кажете на българските граждани истината? Смятате ли да бъдете коректни към хората и да преизчислите всички пенсии? Защо коледните надбавки са толкова ниски? Защо пенсиите не се преизчисляват от 01.01.2019г.?“, попита той.  

„БСП предлага максималният осигурителен доход да бъде 3 900 лв.Левицата предлага преизчисление на всички пенсии и го е правила през 2008г., а за това и сега има средства в бюджета“, заяви той и обясни, че в момента има 2 млрд. лв,  които се разпределят на тъмно от министър-председателя. По думите му БСП предлага и минималната заплата да бъде 60% от средната работна заплата за предходната година. „Мълчанието ви обаче показва, че няма да има дебат. Това показва вашето отношение към българските граждани. Не случайно ви се вижда края“, заяви Драгомир Стойнев.

Георги Гьоков: Уязвимите социални групи отново не намират подкрепа в бюджета на ДОО

„Бюджетът за 2019 година бе обявен за социален. Това не е така и уязвимите социални групи отново не намират подкрепа“. Това заяви народният представител от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че БСП предлага в консолидирания бюджет на ДОО общата сума от 11 759 728 000 лв. да се замени с 12 710 728 000. Той обясни, че допълнителните средства за това ще дойдат от  увеличаване на осигурителните приходи - от осигурителни вноски  388.5 млн. лв., които ще дойдат от увеличаване на минималната работна заплата – от 510 на 640 лв. от 01.01.2019г. и на максималния осигурителен доход от 2600 на 3900 лв. от 1.1.2019 и от увеличаване на получените трансфери от централния бюджет към държавното обществено осигуряване с 562,5 млн. лв. „Налице е замразяване на всички плащания и рестриктивни мерки за всички осигурителните права, като минималния размер на среднодневното обезщетение за безработица, обезщетението за отглеждане на малко дете и други", обясни той. По думите му,  когато относителното финансово стабилизиране на една социална система става изцяло за сметка на нейният  ползвател, това не  е повод за хвалба.  „Ако въобще има някакви идеи в посока подобрение на приходите, то е за сметка на осигурителните права на отделни групи осигурени лица. Ние предлагаме във внесения от нас Алтернативен бюджет приходите да се завишат в размерите, посочени в предложението ни, с което предполагам, сте се запознали“, каза още той. Като основни предложения на левицата- за какво да бъдат разходваните предлаганите в повече средства в бюджета на ДОО Гьоков посочи - преизчисляването на пенсиите , увеличаване на обезщетение за отглеждане дете от 1 до 2 години и 28 млн. за увеличаване на обезщетението за безработица. „Това е напълно възможно и това ще даде възможност за глътка въздух на българите – пенсионери, майки с деца, безработни“, заяви Гьоков.

Надя Клисурска: Изкуствено се подценява приходната част, за да не дадете необходимото на социално уязвените групи

„Бюджетът на ДОО не променя нищо, въпреки че се декларира, че чрез него се цели увеличаване на доходите на гражданите. Той е инструментът, с който трябва да се реализира догонващата политика по доходите спрямо средно европейските нива“, заяви народният представител Надя Клисурска. По думите й в този контекст е нужен ускорен ръст на минималната работна заплата, който да е поне 60% от средната работна заплата. „С този бюджет изкуствено се подценява приходната част, за да не дадете необходимото на социално уязвимите групи през разходната част, като преизчисление на пенсии, обезщетение за отглеждане на дете, обвързано с минимална работна заплата и обезщетението за безработица“, каза още тя.

Иван Иванов: ГЕРБ искат да доизгонят българите от страната ни

„ГЕРБ искат да доизгонят българите от страната ни“, това заяви народният представител Иван Иванов. Той подчерта, че левицата иска да се увеличи бюджетът на ДОО с 950 млн. лв., с които да се подобри животът на българските граждани. „Пенсионерите очакват увеличение на пенсиите. Преди седмица внесохме в деловодството на НС  30 000 подписа за преизчисление на всички пенсии“, обясни той. Иванов подчерта, че ГЕРБ в последните години водят политика за изгонване на гражданите и даже външният министър е съобщила, че има диаспора в чужбина от 2 млн. българи, създадена в последните 10 години и явно искат да я увеличават- затова се говори, че не очакват големи постъпления от осигуровки.